60 Ülkede En Yüksek/Düşük Akaryakıt Fiyatları: Birincilikte Rekoru Norveç’e Kaptırdık!

Bloomberg haber ajansı 60 ülkede süper benzin fiyatlaını açıkladı. Bloomberg benzin fiyatlarını 1 galon üzerinden veriyor. Anlatım kolaylığı açısından, verileri ülkemizde kullanılan ölçü birimi olan litreye çevirdim (1 galon= 3,8 litre).

Bloomberg iki tür veri yayımlıyor. Birincisi 1 litre süper benzinin ABD doları cinsinden fiyatını gösteriyor.

İkinci veri ise ülkeler arasındaki gelir farklılıklarını gözeterek, 1 litre süper benzin fiyatının (SBF) ülkede çalışanların günlük gelirleri (GG) içerisindeki payını açıklıyor. Diğer bir deyişle bir günlük gelirin yüzde kaçı ile 1 litre benzin alınabildiği hakkında bilgi veriyor.

Aşağıdaki grafikten de görülebileceği 1 litre süper benzinin fiyatının en yüksek olduğu birinci ülke Norveç (2,66 $), ikinci ülke ise Türkiye (2,48 $). Sıralamayı grafikteki kırmızı sütunlardan rahatlıkla okuyabilirsiniz  (Grafiği büyütmek için lütfen üzerini tıklayınız).

Benzin fiyatlarının günlük gelir içerisindeki payına baktığımızda resim biraz değişiyor. Bu defa Norveç 52’inci sıraya geriliyor. Diğer bir deyişle günlük gelir içerisinde yükü açısından bakıldığında nominal benzin fiyatının (% 0,97) aslında Norveç’te çok yüksek olmadığını görüyoruz.

Bu sıralamada Türkiye’de biraz aşağılara düşerek yedinci sıraya geriliyor. Türkiye’de günlük gelir içerisindeki benzin fiyatının yükü ise (% 8,42). Bir litre benzin için günlük gelirimizin % 8,42’sini harcamamız lazım. 30 litrelik bir depoyu doldurmak için ise 3 güne yakın çalışmak gerekiyor. Türkiye’nin önüne geçen ülkeler ise en tepeden aşağıya şunlar: Hindistan (% 3,05), Pakistan (% 26,32), Filipinler (% 18,42), Nijerya (% 13,42), Endonezya (% 9,74), Bulgaristan (% 8,68 ). Bu sıralamada alt gruplarda ise Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kuveyt, Suudi Arabistan ve Venezüella petrol üretici ülkeler yer almaktadır (ülkelerin sıralamadaki durumunu grafikte sarı çizgiden takip edebilirsiniz).

Bloomberg’in Türkiye ile ilgili yorumu ise şu şekilde: Türkiye dünyada en yüksek akaryakıt vergisi uygulanan ülkelerden birisidir. Vergiler pompa fiyatının yarısından fazlasını oluşturmaktadır. Devlet vergi toplamakta zorlandığı için, benzinde olduğu gibi göreceli olarak tahsilatı daha kolay olan tüketim vergilerine yönelmektedir.

Ülkede çalışanların % 40’ından fazlası vergi ödemeyen kayıtışı sektörlerde çalışmaktadır. Toplam nüfusun sadece % 4’ü bireysel gelir vergisi ödemektedir.

Yorum sizin.














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder